Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Βαρκούλες στο μικρό μας λιμανάκι
ΣΑΟΣ!!!
Αυτά είναι τα πρώτα σπίτια μόλις μπόυμε στο λιμάνι...Είναι πολύ ωραία...
Τοίχος!!!
Είναι ενα κανόνι το οποίο βρίσκεται απεναντι απο την εκκλησία..
Η κύρια εκκλησία του νησιού μας ονομάζεται Χρηστός,είναι πολυ παλαιά εκκλησία....
Αυτή είναι η παραλία μας,η κεντρική παραλία του νησιού μας..και απέναντι ειναι το λιμάνι μας...Εδώ βρισκόμασται σε ένα μερος μέσα στο νησί που ονομάζεται "Μπούμπανς"αν ακολουθησουμε αυτο το μονοπάτι πηγαινουμε σε μια αλλη παραλία που ονομαζεται "μουρουλια"
Τα σπίτια.....

Αη Νικόλας,μια απο τις παραλίες....(δύδκολο για κολύμπι)

Αυτό το βουνό ονομάζεται 'Αποκλείστα διότι ενα μέρος του έχει σπάσει απο το μεγάλο σεισμό...

Στην βαρκάδα για την παραλία του Αγίου Δημητρίου...Είναι μια υπέροχη παραλία.....
1 απο τις πλατίες..εχουμε πολλα λουλούδια...και είναο πολύ όμορφα!!!
''Βέλια!!ειναι ενα βουνό μέσα στη θάλασσα..!

Σε μια γειτονιά του Αγίου Ευστρατίου,στο βάθος βλέπουμε το παλαιό σχολείο!

Ένα απο τα ωραιότερα παλαιά σπιτια....Είναι πολυ οραία!

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Αυτό ειναι όλο το νησάκι.Δηλαδή το μέρος που κατοικείται...

ΠΕΤΡΟΥΚΛΕΣ

Η κεντρική παραλία μας,είναι πολυ όμορφη και καθαρή...

Γνωρίζοντας τον Αη Στράτη


Μπαίνοντας στο λήμανι κατα τη δειάρκεια της άφιξεις.....!

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ιστορία

Λίγα λόγια για την Ιστορία
Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησάκι του βορειοανατολικού Αιγαίου με έκταση 42 τ.χλμ και είναι το τρίτο και μικρότερο νησί του νομού Λέσβου (βρίσκεται μεταξύ των νησιών Λέσβος και Λήμνος).
Το έδαφος του είναι ηφαιστιογενές και η μεγαλύτερη πεδιάδα του βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος, στη θέση Αλωνίτσι, όπου παλαιότερα ήταν εκτεταμένος αμπελώνας. Μια μικρότερη κοιλάδα βρίσκεται στις παρυφές του σημερινού οικισμού. Η υψηλότερη κορυφή είναι το «Σημάδι», με υψόμετρο 298 μέτρων.
Το νησί έχει λίγη βλάστηση ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά όπου υπάρχουν διάσπαρτες μικρές δασώδεις εκτάσεις που αποτελούνται κυρίως από βελανιδιές.
Γύρω από το νησί υπάρχουν αρκετά μικρονήσια και βραχονησίδες από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι το Δασκαλιό, η Βέλια και οι Δώδεκα Απόστολοι.
Ο πληθυσμός του είναι περίπου τριακόσιοι κάτοικοι με κύρια απασχόληση την αλιεία και λιγότερο την κτηνοτροφία και γεωργία.
Η σημερινή του ονομασία αποδίδεται στον Όσιο Ευστράτιο ο οποίος κατά τα χρόνια της εικονομαχίας διωκόμενος από τον Λέων τον Γ' τον Ίσαυρο λόγω θαλασσοταραχής αποβιβάστηκε στο νησί διακόπτοντας το ταξίδι προς τον τόπο εξορίας του.
Από το 1928 μέχρι και το 1960 ο Άγιος Ευστράτιος είναι γνωστός ως τόπος εξορίας πολλών επώνυμων αλλά και άλλων 3000-4000 ανώνυμων εξόριστων που έμεναν σε σκηνές καθώς και φρουρών της χωροφυλακής που έφτανε τους 300.
Το 1968 τα σπίτια του νησιού ήταν περίπου πεντακόσια χτισμένα στην αριστερή βραχώδη πλαγιά του λιμανιού αλλά στις 20 Φεβρουαρίου ένας σεισμός κατάστρεψε το μεγαλύτερο μέρος από αυτά με απολογισμό 24 νεκροί και 100 τραυματίες αναγκάζοντας τους κατοίκους να μένουν σε σκηνές για δύο χρόνια ωσότου στεγαστούν στον νέο οικισμό που ανεγέρθηκε.

Φωτογραφίες-βίντεο







ΆΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ:

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ